Ana içeriğe atla

Mimari de GECIRGEN SINIRLAR

Kaynak:https://www.arkitera.com/haber/gecirgen-sinirlar/

Bu yıl "Geleceği Düşünmek" temasıyla üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali'nde Salon Architects'in "Soft Boundaries/Geçirgen Sınır" başlıklı çalışması sergileniyor.
Alper Derinboğaz ve Selçuk Kişmir tarafından üretilen proje, günümüzde belirginleşen “sınır” kavramının kentsel tasarım alışkanlıklarını nasıl şekillendirdiğini inceliyor ve “geçirgen sınırlar” nitelemesini kullanarak sınır hattındaki çözülme ve geçirgenliği soyutlayan rölyeflerle alternatif tasarım biçimleri önermeyi amaçlıyor.
Ekip projesini şöyle anlatıyor:
Sınırda inşa etmek noktasından yola çıkan sergi teması dünya üzerinde farklı kentlerin sınır ve sınırsızlık durumlarını; doğal, tarihi, ekonomik veya politik nedenlerle oluşmuş ya da ‘tasar’lanmış sınırlarını ortaya koyacak çeşitli doku soyutlamaları ile okumalar ve stratejiler üzerinden sorguluyor. İşler, “geçirgen sınırlar” olarak nitelediğimiz çözülmelerin farklı doku ve ölçeklerde temsilini konu alıyor.
Sınırlar bugün; kentler için birer sürekli sabit çizgi ifade etmekten öte kentselden-kırsala, zenginden – fakire; özgürden – tutsağa; vatandaştan – mülteciye geçişi tanımlayan çizgiler anlamına geliyor. Bu sınır tanımı o kadar belirgin ki bizim mimari veya kentsel anlamda mekansal tasarım reflekslerimizi de şekillendiriyor. Geçirgen Sınırlar bu kavramın kentsel tasarım alışkanlıklarımıza yansıyan tasarım biçimlerimize alternatif öneriler getirmeyi amaçlıyor.
Sınır hatlarındaki çözülme ve geçirgenliğin bu soyut ifadeleri sosyolojik, kentsel ve ekolojik kapsamda yorumlanabilecek öneriler içeren rölyeflerden oluşuyor. Bu rölyefler Alper Derinboğaz ve Salon ekibinin çeşitli masterplan çalışmaları esnasında ortaya çıkardığı ürünlerden yola çıkılarak soyut modeller olarak yeniden ele alınmış.
Makro ölçekte iklimsellik ve sürdürülebilirlik üzerine potansiyel etkileri olduğu gibi gelişip dönüşebilecek bir kent için hareketli bir çeperi de temsil ediyorlar. Bu temsillerin araştırmaları farklı parametreler ile ortaya çıksalar da sosyal sınıflar, ülke sınırları, topografya, doğa ve kırsal ile teması tanımlayan farklı kentlerden çok da meşru olmayan sınır durumlarını inceliyor. Bu sınırların içinde Kobane’den Tijuana’ya kadar birçok kent yer alıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emlak Sektörünü Yakın Gelecekte Neler Bekliyor?

Yakın gelecekte sektörleri değiştirebilecek teknolojiler üzerine yazdığımız yazılara, emlak sektörü ile devam ediyoruz. Bu teknolojilerin  turizm  ve  sağlık  sektöründe olduğu gibi emlak sektöründe de büyük değişiklikler getirme potansiyeli mevcut. Portfoyü Gezmek Kolaylaşacak Düşünün belli bir süre boyunca il dışında yaşayacaksınız ve bunun için ev arayışı içerisindesiniz. Sürekli oraya gidip, ev bakamayacağınıza göre; sanal gerçeklik birimleri sayesinde, evi görmeden içindeymiş gibi hissedebileceksiniz. Tek yapmanız gereken evin sanal gerçeklik uygulamasını indirmek ve ardından sanal gerçeklik birimi üzerinden izlemek. Sanal gerçeklik birimine şimdiden o kadar para verilir mi demeden,  Google Cardboard ‘u hatırlatmak isterim. Aynı şekilde inşaat firmaları kullanacakları artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileriyle, satış aşamasında olan evin krokilerini tabletlerden aktarabilecek. Ülkemizde bu alanda çalışma gösteren firmalardan olan  Pandora , inşaat firmalarına destek

Orly Uçak Hangarı , Fransa

  Mühendis : Eugene Freyssinet Yapım yılı : 1916-1923  1923 yılında tamamlanan 85m açıklıkta , 300 m uzunlukta ve 56 m yükseklikteki bu betonarme yapı ,ilk bakıldığında uzun tonoz kabuk gibi algılanmasına rağmen strüktürel yönden bir kısa tonoz kabuktur.Alttaki şekilde görüldüğü gibi 2 kaburga arası mesnet mesafesi olarak düşünülmelidir.Bu kısa tonoz kabuk , zincir eğrisi biçiminde olup kısa aralıklarda katlanmış yüzeylerle pekiştirilmelidir.Başka bir deyişle, yapımı zor ve pahalı olan takviye kaburgaları yerine silindir yüzeyi ile katlanmış yüzeylerin kombinasyonuna gidilerek biçimden ötürü kazanılan sistem rijitliği artırılmıştır. Tonoz kabuk, kenarlarından temele ankastre bağlandığından kenarların açılmasını önleyecek ek önlemlere (örneğin gergi elemanlarına) gerek kalmamıştır.Kabuk sistemin tümü ,kayar bir kalıp yardımıyla yerinde dökülmüştür.Hem yapım yöntemi, hem de geçtiği açıklık ve ulaştığı serbest yükseklikte döneminin önemli yapıları arasında yer almıştır.  Kaynak:Prof. Dr.

ÇTS-2 Yapı Mühendisliği ve Statiği Notları

  Yapı Mühendisliği Yapı : Kendi ağırlığından , üzerine etkiyen dış yüklerden ve kullanımından ortaya çıkan yükleri taşıyan ve zemine aktaran bir araçtır. Rijitlik : Yapıda yüklerden meydana gelen yer değiştirmelerin sınırlı tutulmasıdır. Stabilite : Yapıdaki yer değiştirmeleri ve şekil değiştirmeleri sınırlamak suretiyle yapının yıkılmasına direnmesidir. Yükler : Yapı ağırlığı , rüzgar ve deprem etkileri ile ısı değişmeleri , farklı temel oturmaları , sünme , büzülme vb. sonucu oluşan şekil değişmesi gibi çeşitli fiziksel etkilerdir. Yükler için 1.sınıflandırma : Yerçekimi + Çevresel ve diğer çeşit yükler Yükler için 2. sınıflandırma : Statik yükler + Dinamik yükler Yükler için 3. sınıflandırma : Yayılı yük + Tekil yük Kuvvet çifti ve Moment : Bir cismin dönmesi , bir otomobil direksiyon simidinin dönmesi üzerinde de gösterilebilir.Cismi sola ya da sağa döndürmek için birbirinden a uzaklıkta olan kollar aracılığı ile cisme eşit ama ters yönlerde iki p kuvveti uygulanmaktadır.Bu şek