“Dekorasyon” olarak hitap ettiğimiz iç mekanlarda aslında duvar boyası, zemin kaplaması veya mobilya yerleşiminden ibaret değildir. Mekana kimlik kazandıran, ortama ferahlık ve doğallık kazandıran esas dokunuş iç mimarlıktır. Cess İç Mimarlık ekibi olarak ilk blog yazımızda sizlere iç mimarlık ve mimarlığın arasındaki farklardan bahsederek, mesleğimiz hakkında kısa bilgiler vereceğiz.
İç Mimarlık Nedir ?
Her türlü ticari ve yaşam alanlarının mimarlar tarafından tasarlanıp, mühendisler tarafındansa sağlamlaştırılıp bir yapı haline getirildikten sonra, inşaa edilen yapının iç mekanı kim tarafından kullanılacaksa; o kişinin isteklerine ve kullanım amacına göre, belirtilmiş bütçeyi aşmadan, kullanıcının tarzını yansıtan ergonomi kurallarına uygun ve yapının tüm unsurlarını göz önünde bulundurarak, kullanıcıya konfor yaşatan Mimarlık Fakültesi veya Güzel Sanatlar Fakültesi’nden lisans eğitimi almış diplomalı tasarımcıdır. Bu niteliklere sahip olmayan lisans eğitimi almamış hiçbir kimse “iç mimar” değildir. İç Mimar Nasıl Olunur ?
Mimarlık Nedir ?
Kullanıcıların kullanım amaçlarına yönelik mekanları ( işyerleri, konutlar, sanayi yapıları, fabrikalar ve diğer yapılar ) tasarlayan kişidir. “Yapı” inşaa edilmesi uygun görülmüş alanlarda, en uygun yeri tespit ederek iskelet oluşturur. Bu inşaa alanının çevresini şehrin dokusuna yönelik ( inşaat alanı, gerekli yol-köprü, cephe ve yükseklik ) ve diğer teknik detayları gözardı etmeden yapıyı tasarlar. Üniversitelerin Mimarlık fakültesi’nde lisans eğitimi almış diplomalı tasarlarımcılardır. Bu niteliklere uymayan ve lisans eğitimi almamış hiçbir kimse “mimar” değildir.
Mimarlık, her türlü insan faaliyetinin yerini ve makanını sağlar. Mimarlık, insan sağlığını çevre ile uyumlu hale getirirken, sağlığı ve refahı teşvik ederek, estetik ve ruhsal olarak yaşamları zenginleştirerek, ekonomik fırsatlar sağlayarak kültür ve gelenekleri yansıtan ve simgeleyen bir değer yaratmaya yardımcı olur.
İç Mimarlık ve Mimarlık Arasındaki Ortak Kavram
İç mimarların ve mimarların temel ortak noktası ise, insanların ihtiyaçlarını en iyi şekilde fonksiyonel, ergonomik ve mesleki kurallara uygun düzeyde tasarlar. İnsanlar için tasarlanan kaliteli mekanlar sayesinde konfor sağlayarak, yaşam kalitelerini arttırırlar. Yaşam kalitesi artan kullanıcılar, sağlıklı ve mutlu bir biçimde yaşamını devam ettirirler.