Günümüzde yeni teknolojiler, diğer sektörlerde olduğu gibi mimari alanda da etki gösteriyor. Durumun farkında olan mimarlarda bu teknolojileri benimsemeye ve hatta mesleklerini icra etmeye başladı. Yazımızda, genel anlamda mimarlara kolaylık sağlayacağını düşündüğümüz bu teknolojilere ve mimarların bu teknolojilerden nasıl yararlanabileceğine değindik.
Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Mimaride Kullanımı
Geçmişte mimarlar belli bir binaya ait birçok taslak çizmek zorunda kalıyordu. Son tasarıma ise ancak; yine birçok insanın onayından geçtikten sonra karar veriliyordu. İnşa edilmek istenen bina ise ortaya çıkan tasarıma bağlı kalarak gerçekleştiriliyor. Şöyle bir bakıldığında; bu çalışma sürecini alışkanlık haline getirenler günümüzde de bu zorlu süreci yaşamaya devam ediyor. Ama o zorlu süreci yaşamadan sanal bir ev nasıl tasarlarım diye kendinize soruyorsanız, birazdan değineceğiz.
Teknolojik gelişmeler doğrultusunda artık kağıt üzerine çizim yapma gerekliliği azaldı. Günümüzde, 3D grafik programlarını kullanmayı “iyi” bilen bir mimar, kafasındaki mimari yapıyı kolayca tasarlayabilir. 3D grafik programlarına aşina olan bir mimar, sanal gerçeklik teknolojisi yardımıyla tasarlamak istediği binanın dış cephesine ek olarak iç görünümünü de tasarlayabilir. Bu da demek oluyor ki; mimar 3 boyutlu bir ortamda tasarladığı binaların içine oda/kısım ve farklı detayları ekleyebilir. Örneğin, tasarım aşamasında olan bir evin mutfağına çekmece boşlukları, mutfak tezgahı ve yemek odası tasarımlarını ekleyip, cam veya kapıların görünümünü önceden ve tabii ki içeriden görüntüleme imkanına sahip olacak. Dahası eğer mimar doku ve renk konusunda bilgi sahibiyse, yapının içindeki duvar ve diğer objeler üzerinde doku ve renklendirme de yapabilir.
Tüm bu tasarım işlemlerinin ardından müşterilere; inşaat bittiğinde nasıl gözükeceğine dair fikir sahibi olmaları için 3 boyutlu bir tanıtım filmi çekilebilir. Yok, bana kağıt üzerine çizdiğim taslaklar yeter diyorsanız, sizin bileceğiniz iş ama sanal gerçeklik, müşteriye yaptığınız tasarımı tanıtmanın en ilgi çekici ve kolay yolunu sunuyor diyebiliriz.
Nasıl Yararlanılır?
Sanal gerçekliğin mimara sağladığı en önemli yarar; tasarladığı yapının ya da o yapıya ait elementlerin pratik bağlamda mümkün olup, olmadığını anlayabilmesi diyebiliriz. Çünkü kullanılan yazılım; yapı elementlerine ait ölçüler düzgün bir şekilde belirtilmediği takdirde, hataları gösterebiliyor. Bu sayede mimar tasarım aşamasında oluşan problemlerden haberdar olup, gerekli düzeltmeleri gerçek zamanlı olarak gerçekleştirebilecek.
Sanal gerçekliğin diğer bir yararı ise bütçe planlaması… Sadece kaba bir tasarım ile gerçekleştirilecek olan işin tüm ihtiyaçlarını belirlemek ve buna göre bir plan çıkarmak mümkün.
Yukarıdaki videoda da görüldüğü gibi tasarımda etkileşimi artıracak farklı unsurlar da eklemek mümkün. Bu sayede müşteri ileride yaşayacağı çevre/ortam hakkında daha gerçekçi bir görüye sahip olabileceği gibi; değiştirilmesi ya da eklenmesini istediği şeyler hakkında da gerçekçi bir tutum sergileyebilir.
Öne Çıkan Firmalar
Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Mimaride Kullanımı
Artırılmış gerçeklik mimari alanda; unsurları bilgisayar tabanlı verilerle artırılmış canlı bir ortamın fiziksel bir kopyasının oluşturulmasında yardımcı olur. Sanal gerçeklik, gerçek bir ortamı simüle ederken artırılmış gerçeklik; tasarımınızın 3D modelini gerçek dünya ile birleştirir.
Bilgisayar görüntüsü ya da nesne tanımlama gibi gelişmiş artırılmış gerçeklik teknolojileri sayesinde ortam bilgisi, daha interaktif ve dijital manipülasyona uygun bir hal alır. Mimari ve inşaat alanında artırılmış gerçeklik; teklif edilen tasarımın 3 boyutlu bir modelini, mobil cihazlar yardımıyla görüntülemek için kullanılır. Artırılmış gerçeklik, çeşitli binaların yapımında kullanılmaya başlandığından bu yana mimari, mühendislik ve inşaat alanında daha çok ilgi görmeye başladı. Aşağıdaki video, artırılmış gerçeklik uygulamasının belirtilen alandaki kullanımını güzel bir şekilde özetlemiş;
Nasıl Yararlanılır?
Artırılmış gerçeklik mobil cihazlara yönelik olduğu için geliştirilen tasarım müşterilerle kolaylıkla paylaşılabilir. Eğer müşteri o tasarımın geliştirildiği uygulamaya sahipse (uygulamaya göre değişebilir) tasarımı dilediği zaman ve yerde görüntüleyebilir.
Sanal gerçeklikte olduğu gibi artırılmış gerçeklik teknolojisi de gerçek zamanlı görüntüleme olanağı sağlıyor. Yalnız teknolojinin mobil cihazlara yönelik olması kullanıcıları sabit bir yere bağlı olmaktan kurtarıyor.
Öne Çıkan Uygulamalar
Drone’ların Mimaride Kullanımı
Drone’lar kullanım alanları ile özellikle Amerika da ana akımlarından biri haline geldi.
Eğer inşa yapılacak alanı görüntüleme ve coğrafi yapısına dair 3 boyutlu bir modelleme olsun istiyorsanız, drone yardımıyla alanın resimlerini çekip, çekilen resimler özel bir yazılım ile birleştirildiğinde dilenilen model oluşturulabilir. Drone ile çekilen fotoğraflarla oluşturulan 3 boyutlu modeller inşaat alanının olduğu gibi gözlemlenilmesini sağlayabilir.
Nasıl Yararlanılır?
Mimarlar, projenin hayata geçirileceği alanı tüm detaylarına kadar görüntüleyebilir. Mimarlar alanın toprağı, yapısı, yüksekliği gibi verilere gerçek zamanlı ya da çekim sonrası gerçekleştirilecek 3D modelleme aracılığıyla erişme seçeneğine sahip.
Drone’larda bulunan GPS takip sistemi sayesinde araştırılmak istenilen alan sistem üzerinde önceden belirlenebiliyor. Drone, araştırma görevi bittikten sonra otomatik olarak kalkış alanına geri dönüyor. Bu özellikler araştırma işleminin süresini azalttığı gibi, bu süreç için harcanan bütçeden de tasarruf edilmesini mümkün kılıyor. Buna ek olarak, projenin ilerleyişi hakkında da gerçek zamanlı denetimler gerçekleştirilebilir; bu arada gerçek zamanlı yayın formülünden, müşterilerin sürece dair kafalarında oluşan soru işaretlerini çözmek için de yararlanılabilir.
Drone’ların çeşitli sensör ve özel kameralar ile donatılabileceğini göz önünde bulundurursak, proje alanına dair daha farklı verilere de ulaşmak mümkün.
Henüz erken ama ileride drone’lar bizzat inşaat görevinde bile kullanılabilir; (Eğer boyutları büyürse…)
Bahsettiğimiz teknolojiler, kendilerine has kullanım özellikleri ile mimarların işini kolaylaştıracak. Bu teknolojiler halen gelişmekte olduğu için ne kadar erken benimsenirse, o kadar çabuk uyum sağlanabileceğini belirtmemiz lazım. Eğer mimarlar bahsettiğimiz teknolojileri erken benimserlerse; cihazlara özel orijinal güncellemelerin bir kısmına ücretsiz olarak ulaşabilir. Ayrıca bu teknolojiyi erken benimseyen biri olarak cihazların optimizasyonu hakkında geri bildirimlerde bulunup, gelişmelerine de katkıda bulunabilirler.
Görsel Kaynak: http://www.topuniversities.com/