İklim krizine giren dünyamıza her birimizin borcu var. Eğer dünyayı ana olarak görüyor ve onu kendimizden ayırt etmiyorsak; doğanın korumamıza ihtiyaç duyduğunu ve onu korumazsak, biz de dahil tüm yaşamın tehlikede olduğunu fark edebiliriz.
Doğa kendini yenileyebilse de, bizim müdahalelerimizden korunamıyor. Bu yüzden bize de, en azından bireysel olarak, iklim krizinin önüne geçmek için neler yapabiliriz, diye sormak düşüyor.
Hareketlilik ve Seyahat
Yolculuklarınızı mümkün olduğunca yaya olarak ya da bisikletle yapmaya çalışın. Böylece hareketsizliğin önüne geçebilir, kondisyonunuzu artırabilir ve bağışıklık sisteminizi de güçlendirebilirsiniz.
Mümkünse uzun yolculuklar için toplu taşıma araçlarını tercih edin. Araba paylaşma, birlikte seyahat etme olanakları hakkında bilgi edinin. Gereksiz mesafe kat etmemek için işlerinizi verimli bir şekilde planlayın ve kişisel aracınızla yapacağınız yolculuk rotasını minimuma indirin.
Tatil alışkanlıklarınızı yeniden değerlendirin. Uçuşlar, seyahat etmenin iklim açısından en zararlı yoludur. Karmaşık seyahat rotaları olmadan, ulaşılabilecek en güzel tatil yerleri hakkında bilgi edinin. Mümkün olduğunca yerel tatil bölgelerini tercih edin.
Yaşamak ve Çalışmak
Kullanmayacağınız ya da yalnızca birkaç defa kullanacağınız elektrikli cihazları satın almaktan kaçının. Yeni alımlar yaparken cihazların enerji verimliliğini göz önünde bulundurun. Herhangi bir ek maliyet, genellikle düşük güç tüketimi ile kısa sürede telafi edilir.
Sıklıkla kullanmadığınız cihazları kapatın. Bekleme modundan kaçınmak için, gerektiğinde elektrik kullanımını devreye sokabileceğiniz prizler kullanın. Kullanmadığınız cihazların fişini çekin.
Elektrik Tüketimi
Mümkünse yeşil elektrik tedarikçilerinden elektrik alımı yapın. Örneğin; TÜV NORD Türkiye’ye sertifikalı yeşil enerji için başvurabilirsiniz. İş yerinizi mümkün olduğunca yeşil enerjiyle donatabilirsiniz.
Mümkün olduğunca, karbondioksit ve nükleer atıklardan kaçının.
Gerekiyorsa evinizin izolasyonunu iyileştirin ya da yenileyin. Böylece hem yaz hem de kış aylarında daha az enerji tüketebilir ve ısınma konusunda tasarruf edebilirsiniz.
Evsel suyu ısıtmak veya elektrik üretmek için güneş enerjisini tercih edebilirsiniz.
Gittikçe çoğalan sıcak günleri atlatabilmek için daha çok ağaca ihtiyacımız var. Mümkün olduğunca yaşadığınız çevrede fideler yetiştirmeye, ağaçlar dikmeye çalışın.
Beslenme ve Tüketim
Mümkünse, az miktarda nakliye ve paketleme çabasıyla satışa sunulmuş; bölgesel ve mevsimlik ürünler satın alın. Bazı meyve ve sebzeler özlendiğinde, daha lezzetli oluyor.
Uzak ülkelerden gelmiş, avokado ve ithal muz gibi, hem uzun yol yapmış hem de çok su tüketen gıdaları daha az tüketin.
Yine mümkünse, kendi yetiştirdiğiniz yeşilliklerden faydalanın. Bunun için bahçenin şart olmadığını, balkonda da pek çok sebzeyi yetiştirebileceğinizi unutmayın.
Dengeli bir diyet oluşturun. Aşırı et tüketiminden kaçının. Unutmayın ki, hayvan yemi ve hayvansal ürün üreten sanayiler yüksek iklim kirliliğine sebep olmaktadır.
Dünyanın kaynaklarını daha az tüketmeye özen gösterin. Tek kullanımlık ürünlerden kaçının. Onarım olasılığı olan, dayanıklı ürünleri tercih edin. Plastik poşetler yerine bez torbalar kullanmak bile bir adım olacaktır.
Plastics Europe verilerine göre; 2018 yılında dünya çapında 359.000.000 ton plastik üretildi ve bu trend gittikçe yükseliyor. Bu sayıyı zihnin kavraması zor olsa da, üretilen plastiğin yaklaşık %40’ı ambalaj malzemesi olarak kullanılıyor. Ve bu plastikler kısa sürede önce çöp kutusuna ardından da doğaya karışıyor.
Banyoda el, yüz ve diş temizliği sırasında veya duş alırken fazla su harcamaktan kaçının. Aynı şekilde ev temizliğinde de gereksiz su tüketimini önleyin.
Mümkünse, bitkilerinizi sulamak için yağmur sularını biriktirerek muhafaza edin.
BONUS
Dünyanın azalan kaynaklarını korumak için önce kendimizden başlamalı ve duyarlı tüketim alışkanlığı geliştirmeliyiz. Ancak biz yakın çevremizi etkileyebilir, giderek yayılacak bir duyarlı tüketim kültürünün gelişmesine katkıda bulunabiliriz. Yakın çevremizi bilgilendirebiliriz. Yeni nesillerin daha bilinçli olması için onları doğaya karşı duyarlı bireyler olarak yetiştirebiliriz.
Dünyamızla ilgili sorunlarla, ancak toplumsal bir sorumlulukla baş edebiliriz. Aksi durumda, çok da uzak olmayan bir gelecekte gezegenimizle birlikte biz de tükeneceğiz. Doğa, bizden sonra kendini yeniden inşa edecek olsa da, insanlar olarak biz, dünya tarihinde başarısız bir tür olarak yerimizi alacağız.
Aşağıdaki beş basit adımı benimseyerek, dünyayı korumaya yardımcı olabilirsiniz:
- Çevre kirliliği hakkında bilgi edinin ve duyarlı olun.
- Gereksiz tüketimden kaçının.
- Yeni şeyler satın almak yerine, kullanılabilir durumda olan eşyalarınızı değerlendirin.
- Atmak yerine tamir edin.
- Yaşam alanınızdaki her bir unsurun çevreye duyarlı olmasına özen gösterin ve yerel çevrecilikte aktif olun.