Statiğin dayandığı dört temel ilke vardır.
Birinci temel ilke : Paralelkenar ilkesi :
Bir rijit cismin herhangi bir noktasına etki eden iki kuvvet yerine bunlara eşdeğer tek bir kuvvet alınabilir.Bu tek kuvvete bileşke kuvvet adı verilir ve kuvvetler üzerinde kurulan paralelkenarın köşegeni olarak belirlenir.Bunun terside doğrudur.Yani bir kuvvet yerine doğrultuları belli iki kuvvet alınabilir.Bu kuvvetlere bileşenler adı verilir.
ikinci temel ilke:Denge ilkesi :Bir rijit cisme sadece iki kuvvet etki ediyorsa , denge olabilmesi için kuvvetlerin doğrultuları aynı , şiddetleri eşit ve yönleri ters olmalıdır.
Üçüncü temel ilke:Süperpozisyon ilkesi: Bir rijit cisim bir takım kuvvetlerin etkisi altında dengede ise , aralarında dengede olan diğer birtakım kuvvetlerin eklenmesi veya çıkarılması ile denge bozulmaz.
Dördüncü temel ilke: Etki = Tepki ilkesi : Birbirine dayalı iki cismin dayandıkları noktada birbirlerine tatbik ettikleri kuvvetlerin (etki ve tepki) doğrultu ve şiddetleri aynı , fakat yönleri terstir.
Statiğin dayandığı temel ilkelerden aşağıdaki sonuçlar saptanabilir:
1.Üç kuvvet etkisindeki bir cismin dengede olabilmesi için bu üç kuvvetin aynı noktada kesişmesi gerekir.
2.Kuvvet kayan bir vektördür.Yani doğrultu ve yönü değişmemek şartı ile kuvvet kaydırılabilir.(Bu sonuç sadece rijit cisimler için geçerlidir).
KUVVET VE DENGE
Statik , bir cisme etki eden kuvvetler sistemi ile uğraşır.Bu kuvvetler, düzlem kuvvetler veya uzay kuvvetler olabilir.Aynı noktada kesişebilirler, paralel veya herhangi bir konumda olabilir.Bu tür kuvvetlerde bileşke tayini, denge durumu ve bileşenlere ayırma başlıca problemlerdir.Bu problemlerin çözümünde analitik veya grafik yöntem uygulanabilir.Bununla beraber mühendislik mekaniği öğreniminde öğrencilere güçlü bir analiz formasyonu kazandırma eğilimi , son yıllarda , analitik yönteme daha çok ağırlık verniştir.
kaynak :Mühendislik mekaniğinde statik problemleri 5.baskı Hasan Karataş & Özkan işler