Ana içeriğe atla

MİMARİ MALZEME SEÇİMLERİ NASIL YAPILIR?





Tasarladığımız bir projenin çizimlerini ya da maketlerini fiziksel olarak gerçeğe dönüştürmenin yolu malzeme seçimleridir. Bu yazıda mimarların malzemelere nasıl karar verdiğini, neyin doğru olduğunu nasıl bildiğimizi, malzemelerin bize nasıl hissettirdiklerini paylaşacağız.
Mimari malzeme seçimleri aslında projenin erken tasarım aşamasında yapılmalıdır. Çünkü binanın formunu ya da iç mekanların karakterini onlar oluşturur. Tabiki binanın kendi formu, proporsiyonları da önemli. Malzemeler ve form projeyi birlikte ortaya çıkarır.
Farklı projelerde aynı malzemeler seçilse bile hangi malzemeden hangi oranda kullanıldığı, hangisinin daha baskın olduğu, yüzey bitişleri ne hissettirmek istediği ile ilgili olarak tamamen farklı projeler ortaya çıkabilir.
*Binanın karakterini ve formunu malzemeler oluşturur.

Malzeme seçimleri yapılırken hangi methodlar uygulanır?
1-Fiziksel özelliklerinin değerlendirilmesi
Malzeme seçiminde dikkat edilecek hususlar aslında malzemenin özelliklerini bilmekten geçer.
Bunlardan fiziksel özellikler:
-Ağırlık
-Yoğunluk
-Gözenekli oluşu
-Hava koşullarına dayanıklılığı
-Akustik özelliği
-Aşınma durumu
-Mukavemeti
-Görünümü
-Renkleri
-Dokusu
-Şekli
-Parlaklığı
-Bakımı
*Malzemelerin fiziksel özellikleri

2-Projenin konsept aşamasında örnek görsellerin toplanması
Örnek görseller konsept belirlenirken ya da malzeme seçimlerinde ilham olacaktır.
*Örnek görseller toplanmalıdır.

3-Projenin araziyle/çevreyle görsel ilişkisi
Renkler, yüzeyler, dokular çevredeki bir yeşil alan, bir su öğesi, yakındaki bir bina,  tasarlanan iç mekansa pencereden görünen manzara yani projeye ilham olabilecek ve çevresiyle uyum sağlayabilecek malzemeler gözden geçirilmelidir.

*Malzemenin çevreyle olan ilişkisi

4-Bağlayıcılar
-Fiziksel olarak lokasyonu çevre binalarla ilişkisi
-Tarihi ya da kültürel bağlamlar, (örnek: kapadokyada bir bina yapılıyorsa çevredeki yerel taşlar malzeme seçiminde yol gösterebilir.)
-Su, güneş veya rüzgar gibi dış hava koşullarına maruz kalması durumu

*Bağlayıcı öğeler

5-Malzemenin yarattığı hisler
Seçilen malzemelerle projenin çevresine hissettirdikleri önemlidir. Örneğin ahşa p sıcak bir malzemeyken beton yüzey soğuk bir etki verir. Bunların bir arada kullanılması ile bir denge de oluşturulabilir.
Malzeme yüzeyinin dokusu görsel ve dokunma ile farklı hisler yaratır.
Malzemenin ışığı yansıtmasıyla yine ortamın atmosferi değişir.

*Malzemelerin dokusu ve bir araya gelişleri

6-Maliyet
Malzeme seçiminde rol oynayan bir diğer ve en önemli faktörlerden biri maliyettir.
-Tedarik etmek
-Nakliye
-Uygulama maliyeti
-Bakımı
-Kullanım ömrü
gibi hususlar maliyeti direkt etkileyeceği için malzeme seçerken gözönünde bulundurulmalıdır.
Seçilen malzeme boyutları projedeki proporsiyonlara uygun olmalı ve bu sayede zayiat minimuma indirilmelidir.
Malzemenin kesim şekli, kenar, yüzey bitişleri işçilik maliyetini arttırır.
Proje bütçesi içinde kalarak ve küresel sorunları dikkate alarak özellikle çevre dostu malzemeler seçilmeli geri dönüşümlü, sürdürülebilir binalar ve mekanlar üretilmelidir.

Yorumlar

ARCH BOX

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emlak Sektörünü Yakın Gelecekte Neler Bekliyor?

Yakın gelecekte sektörleri değiştirebilecek teknolojiler üzerine yazdığımız yazılara, emlak sektörü ile devam ediyoruz. Bu teknolojilerin  turizm  ve  sağlık  sektöründe olduğu gibi emlak sektöründe de büyük değişiklikler getirme potansiyeli mevcut. Portfoyü Gezmek Kolaylaşacak Düşünün belli bir süre boyunca il dışında yaşayacaksınız ve bunun için ev arayışı içerisindesiniz. Sürekli oraya gidip, ev bakamayacağınıza göre; sanal gerçeklik birimleri sayesinde, evi görmeden içindeymiş gibi hissedebileceksiniz. Tek yapmanız gereken evin sanal gerçeklik uygulamasını indirmek ve ardından sanal gerçeklik birimi üzerinden izlemek. Sanal gerçeklik birimine şimdiden o kadar para verilir mi demeden,  Google Cardboard ‘u hatırlatmak isterim. Aynı şekilde inşaat firmaları kullanacakları artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileriyle, satış aşamasında olan evin krokilerini tabletlerden aktarabilecek. Ülkemizde bu alanda çalışma gösteren firmalardan olan  Pandora , inşaat firmalarına destek

Orly Uçak Hangarı , Fransa

  Mühendis : Eugene Freyssinet Yapım yılı : 1916-1923  1923 yılında tamamlanan 85m açıklıkta , 300 m uzunlukta ve 56 m yükseklikteki bu betonarme yapı ,ilk bakıldığında uzun tonoz kabuk gibi algılanmasına rağmen strüktürel yönden bir kısa tonoz kabuktur.Alttaki şekilde görüldüğü gibi 2 kaburga arası mesnet mesafesi olarak düşünülmelidir.Bu kısa tonoz kabuk , zincir eğrisi biçiminde olup kısa aralıklarda katlanmış yüzeylerle pekiştirilmelidir.Başka bir deyişle, yapımı zor ve pahalı olan takviye kaburgaları yerine silindir yüzeyi ile katlanmış yüzeylerin kombinasyonuna gidilerek biçimden ötürü kazanılan sistem rijitliği artırılmıştır. Tonoz kabuk, kenarlarından temele ankastre bağlandığından kenarların açılmasını önleyecek ek önlemlere (örneğin gergi elemanlarına) gerek kalmamıştır.Kabuk sistemin tümü ,kayar bir kalıp yardımıyla yerinde dökülmüştür.Hem yapım yöntemi, hem de geçtiği açıklık ve ulaştığı serbest yükseklikte döneminin önemli yapıları arasında yer almıştır.  Kaynak:Prof. Dr.

ÇTS-2 Yapı Mühendisliği ve Statiği Notları

  Yapı Mühendisliği Yapı : Kendi ağırlığından , üzerine etkiyen dış yüklerden ve kullanımından ortaya çıkan yükleri taşıyan ve zemine aktaran bir araçtır. Rijitlik : Yapıda yüklerden meydana gelen yer değiştirmelerin sınırlı tutulmasıdır. Stabilite : Yapıdaki yer değiştirmeleri ve şekil değiştirmeleri sınırlamak suretiyle yapının yıkılmasına direnmesidir. Yükler : Yapı ağırlığı , rüzgar ve deprem etkileri ile ısı değişmeleri , farklı temel oturmaları , sünme , büzülme vb. sonucu oluşan şekil değişmesi gibi çeşitli fiziksel etkilerdir. Yükler için 1.sınıflandırma : Yerçekimi + Çevresel ve diğer çeşit yükler Yükler için 2. sınıflandırma : Statik yükler + Dinamik yükler Yükler için 3. sınıflandırma : Yayılı yük + Tekil yük Kuvvet çifti ve Moment : Bir cismin dönmesi , bir otomobil direksiyon simidinin dönmesi üzerinde de gösterilebilir.Cismi sola ya da sağa döndürmek için birbirinden a uzaklıkta olan kollar aracılığı ile cisme eşit ama ters yönlerde iki p kuvveti uygulanmaktadır.Bu şek