Ana içeriğe atla

Emlak Sektörünü Yakın Gelecekte Neler Bekliyor?

Yakın gelecekte sektörleri değiştirebilecek teknolojiler üzerine yazdığımız yazılara, emlak sektörü ile devam ediyoruz. Bu teknolojilerin turizm ve sağlık sektöründe olduğu gibi emlak sektöründe de büyük değişiklikler getirme potansiyeli mevcut.


Portfoyü Gezmek Kolaylaşacak

Düşünün belli bir süre boyunca il dışında yaşayacaksınız ve bunun için ev arayışı içerisindesiniz. Sürekli oraya gidip, ev bakamayacağınıza göre; sanal gerçeklik birimleri sayesinde, evi görmeden içindeymiş gibi hissedebileceksiniz. Tek yapmanız gereken evin sanal gerçeklik uygulamasını indirmek ve ardından sanal gerçeklik birimi üzerinden izlemek. Sanal gerçeklik birimine şimdiden o kadar para verilir mi demeden, Google Cardboard‘u hatırlatmak isterim.

virtualreality2-estate

Aynı şekilde inşaat firmaları kullanacakları artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileriyle, satış aşamasında olan evin krokilerini tabletlerden aktarabilecek. Ülkemizde bu alanda çalışma gösteren firmalardan olan Pandora, inşaat firmalarına destek oluyor. Proje bitiminde boğaz manzaralı olması beklenen ev, öncesinden sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde aktarılacak.


Düşünün sokakta geziyorsunuz ve bir evin ilanını gördünüz. Artırılmış gerçeklik uygulaması sayesinde, ilanı taradığınızda evin içini gezebileceksiniz. Böylece emlakçılara da gerek olmayacak. Şu an Blippar gibi uygulamalarla mümkün olan durum, ileride akıllı gözlükler ve lenslerle gerçekleştirilebilecek.

Drone ile Çekimler Çoğalacak

Drone’lar açıkçası aldı başını gidiyor. Ülkemizde de geçtiğimiz günlerde TOKİ, alanın şehrin kimliğiyle uyumunu anlamak için multikopter kullanımına başladığını duyurdu. Boş arazilerin kontrolü dışında drone’lar;

– Evin tanıtımı ve havadan görsellerin çekilmesi ve,

– İnşaatların takibi amacıyla da kullanılabilir. Böylece inşaatın durumu drone ile çekilen görsellerle de aktarılabilir.


Akıllı evler ile çok daha sık karşılaşmaya hazır olmak lazım. Şu an Amerika’da sayısı gitgide artan evler, yakında ülkemizde de popüler olmaya başlar. Tabii bu teknoloji için altyapımızın da hazır olması gerekiyor ama inşaat sırasında yapılan akıllı evlerin sayısı çoğalacaktır.

Yukarıda yer verdiklerimizin dışında:

– Beacon teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte, etrafınızda bulunan ve sizin kriterlerinize uygun evlerden bildiri yoluyla haberdar olunacak. Yalnız bunun için öncelikle bu hizmeti sunan bir app.’in yapılması şart.

– 360 derece videolar, ev tanıtımları için çok büyük bir potansiyele sahip. Bu videoları Youtube gibi kanallardan sanal gerçeklik birimleriyle de izleyebileceksiniz.



Yorumlar

ARCH BOX

Bu blogdaki popüler yayınlar

Orly Uçak Hangarı , Fransa

  Mühendis : Eugene Freyssinet Yapım yılı : 1916-1923  1923 yılında tamamlanan 85m açıklıkta , 300 m uzunlukta ve 56 m yükseklikteki bu betonarme yapı ,ilk bakıldığında uzun tonoz kabuk gibi algılanmasına rağmen strüktürel yönden bir kısa tonoz kabuktur.Alttaki şekilde görüldüğü gibi 2 kaburga arası mesnet mesafesi olarak düşünülmelidir.Bu kısa tonoz kabuk , zincir eğrisi biçiminde olup kısa aralıklarda katlanmış yüzeylerle pekiştirilmelidir.Başka bir deyişle, yapımı zor ve pahalı olan takviye kaburgaları yerine silindir yüzeyi ile katlanmış yüzeylerin kombinasyonuna gidilerek biçimden ötürü kazanılan sistem rijitliği artırılmıştır. Tonoz kabuk, kenarlarından temele ankastre bağlandığından kenarların açılmasını önleyecek ek önlemlere (örneğin gergi elemanlarına) gerek kalmamıştır.Kabuk sistemin tümü ,kayar bir kalıp yardımıyla yerinde dökülmüştür.Hem yapım yöntemi, hem de geçtiği açıklık ve ulaştığı serbest yükseklikte döneminin önemli yapıları arasında yer almıştır.  Kaynak:Prof. Dr.

ÇTS-2 Yapı Mühendisliği ve Statiği Notları

  Yapı Mühendisliği Yapı : Kendi ağırlığından , üzerine etkiyen dış yüklerden ve kullanımından ortaya çıkan yükleri taşıyan ve zemine aktaran bir araçtır. Rijitlik : Yapıda yüklerden meydana gelen yer değiştirmelerin sınırlı tutulmasıdır. Stabilite : Yapıdaki yer değiştirmeleri ve şekil değiştirmeleri sınırlamak suretiyle yapının yıkılmasına direnmesidir. Yükler : Yapı ağırlığı , rüzgar ve deprem etkileri ile ısı değişmeleri , farklı temel oturmaları , sünme , büzülme vb. sonucu oluşan şekil değişmesi gibi çeşitli fiziksel etkilerdir. Yükler için 1.sınıflandırma : Yerçekimi + Çevresel ve diğer çeşit yükler Yükler için 2. sınıflandırma : Statik yükler + Dinamik yükler Yükler için 3. sınıflandırma : Yayılı yük + Tekil yük Kuvvet çifti ve Moment : Bir cismin dönmesi , bir otomobil direksiyon simidinin dönmesi üzerinde de gösterilebilir.Cismi sola ya da sağa döndürmek için birbirinden a uzaklıkta olan kollar aracılığı ile cisme eşit ama ters yönlerde iki p kuvveti uygulanmaktadır.Bu şek