Yapı Mühendisliği
Yapı : Kendi ağırlığından , üzerine etkiyen dış yüklerden ve kullanımından ortaya çıkan yükleri taşıyan ve zemine aktaran bir araçtır.Rijitlik : Yapıda yüklerden meydana gelen yer değiştirmelerin sınırlı tutulmasıdır.
Stabilite : Yapıdaki yer değiştirmeleri ve şekil değiştirmeleri sınırlamak suretiyle yapının yıkılmasına direnmesidir.
Yükler : Yapı ağırlığı , rüzgar ve deprem etkileri ile ısı değişmeleri , farklı temel oturmaları , sünme , büzülme vb. sonucu oluşan şekil değişmesi gibi çeşitli fiziksel etkilerdir.
Yükler için 1.sınıflandırma : Yerçekimi + Çevresel ve diğer çeşit yükler
Yükler için 2. sınıflandırma : Statik yükler + Dinamik yükler
Yükler için 3. sınıflandırma : Yayılı yük + Tekil yük
Kuvvet çifti ve Moment : Bir cismin dönmesi , bir otomobil direksiyon simidinin dönmesi üzerinde de gösterilebilir.Cismi sola ya da sağa döndürmek için birbirinden a uzaklıkta olan kollar aracılığı ile cisme eşit ama ters yönlerde iki p kuvveti uygulanmaktadır.Bu şekildeki iki kuvvete kuvvet çifti denir.Kuvvet çiftinin etkisini ifade edebilmek için moment parametresi kullanılır.
Mesnetler : Yapının elemanlarının dış ortamla birleştiği yerlere ya da taşıyıcı sistemin etkilerini başka elemanlara aktardıkları noktalara denir. Hareketli + Mafsallı + Ankastre
İzostatik ve Hiperstatik Yapılar : Yalnız denge denklemleriyle bütün mesnet tepkileri ve kesit tesirleri bulunabilen sistemlere izostatik, bulunamayan sistemlere hiperstatik yapılar denir.
Yapı Statiği
Basit kiriş : Bir mesneti mafsallı ve ötekisi hareketli olan doğru eksenli çubuk yapı
Ankastre Konsol kiriş :Bir ucu ankastre mesnetli , öteki ucu serbest olan kiriştir.
Çıkmalı Kiriş: İki mesnetli bir basit kirişin bir ucunda ya da iki ucunda çıkmalar bulunan kirişlerdir.
Gerber Kirişleri (Çok açıklıklı, mafsallı sürekli kirişler) :Mesnetlerden biri sabit ,diğerleri hareketli olan doğru eksenli çubuklu sistemlere denir.
Üç mafsallı kemerler ve çerçeveler : İki mesneti mafsallı mesnet olan ve üzerinde de bir mafsal bulunan taşıyıcı sistemlere 3 mafsallı sistemler denir.İzostatik olan bu sistemlerden eksenleri eğri olanlara 3 mafsallı kemer, çokgen olanlara da 3 mafsallı çerçeve denir.
Basit Çerçeve : İki kolon ve bir kirişten oluşan izostatik yapı
Kafes Kirişler :Yalnız eksenleri doğrultusundaki normal kuvvetleri taşıyan doğru eksenli çubuklardan oluşurlar.Çubukların eksenlerin kesiştiği ya da çubukların bağlandığı mafsal noktalarına düğüm noktaları denir.
Kafes Kirişlerin Çözüm yöntemleri =>
+ Düğüm noktaları denge yöntemi(Ayırma) :İki çubuklu bir düğüm noktasından başlayarak sırasıyla düzlem kafes kirişin bütün düğüm noktalarında iki tane izdüşüm denge denklemi yazılarak çözülür.
+ Kesim yöntemi (Ritter):Bu yöntemin öncekinden farkı , kafes kirişte bütün çubuk kuvvetleri yerine bazı çubuk kuvvetlerinin yalnız istenen çubukları kesen bir kesim yardımıyla hesaplanmasıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder