Ana içeriğe atla

Mimaride Teknoloji ve Günümüz


AKILLI EV TASARIMI


Akıllı evler hakkında birçok tanım birçok yorum bulunmaktadır. Bunlardan belli başlılarını sayacak olursak;- Akıllı evler öğrenebilenyaşam tarzları hakkında bilgi toplayıp buna göre ayaramalar yapabilen evlerdir.

– Akıllı evler otomatik olarak elektronik eşyaların kontrol edilebildiği evler
– Akıllı evler klimayı ve TV’yi eve gelmeden açabilmek için uzaktan kumandası olan bir evdir
– Akıllı evler bilgisayarınızdaki filmleri TV’de izlemenizi sağlayan bir evdir.
Gördüğünüz gibi akıllı evler denince birçok farklı kavram akla gelmektedir. Bunu sebebi akıllı ev kavramının sadece yapay us ile ilgili konularda kullanılmaması bu kavramın evin içine teknolojinin girdiği her konuda kullanılmasıdır. Yapat us ile ilgili kısımı diğerlerinden ayırmak başarılı bir sınıflandırmaya gitmekle mümkündür.
Akıllı Ev Sınıflandırılması
Akıllı evleri karakteristiklerine göre farklı kategorilere ayırmaya çalıştığımızda 3 ana kategoriye ayırabiliriz:
– Kontrol edilebilir
– Programlanabilir
– “Zeki” evler.
Peki bu üç sınıfa ayrılan evlerin sınıflara ayrılmasındaki etkenler nelerdir evlerin hangi özelliklerine bakarak bu sınıflandırmayı yapmaktayız?

Kontrol Edilebilir Evler
Kontrol edilebilir evler ev içindeki eşyların kontrol edildiği durumlardır.Bu tip evlerde evde yaşayanlar evdeki aletlerin birden fazlasını şimdikine göre daha etkin/verimli bir şekilde kontrol edebilirler. Yani ev ile etkileşimden çok evdeki teknolojik aletlerin kolaylaıkla kontrol edildiği bir durum söz konusudur. Bu tip evler de kendi aralarında kategorilere ayrılmaktadırlar:- Evdeki tüm eşyaların tek bir UK ile kontrol edildiği durumlar; Bu evlerde tüm elektronik aletler -TV DVD PC Fırın Kalorifer…- anı uzaktan kumanda ile yönlendirilmektedirler. Bu durumlarda kumanda bir saat kolye gibi giyilebilir bir kumanda olabileceği gibi daha büyük ve daha fonksiyonel bir kumanda da olabilmektedir.- Farklı aletlerin birbiriyle baglantılı oldugu durumlar: Bu evlerde elektronik aletleri tek bir merkezden kontrol edemesek de evdeki aletler – Kamera PC TV DVD Speaker – mümkün olduğunca birbirine bağlanmıştır. Böylelikle aletler arasında veri aktarımı sağlanabilir veya aletlerin senkronize çalışması sağlanabilir.
– Görünmez kontrol ünitesiyle yönetilen evler: Bu evlerde sese veya harekete duyarlılık gösteren sensorler yardımıyla görünmez bir kontrol mekanizması kurulmuş durumdadır.
o El çırpmayla TV açmak odaya girince ışıkların yanması..

Programlanabilir Evler:
Programlanabilir evler kontrol edilebilir evlere göre daha gelişmiş bir sınıftır. Bu sınıftaki vleri iki gruba ayırarak inceleyebiliriz:
– Zamana ve basit sensorlere tepki veren programlanabilir evler: Bu evlerde zamanlayıcı termostat gibi sensorlere cevap verebilen çevreden bu snesorler yardımıyla bilgi alıp tepki verebilen evlerdir. Fakat tabiki öğrenen diamik yapıda tepki veren evler değildirler.
o Sensorler yardımıyla havanın karardığını anlayan ve ışıkları yakan evler
o Ev sıcaklıgını ayarlayan evler– Belli başlı senaryolara sadık kalan evler. Bu evler statik programlama ile evde yaşayan insanların daha önceden girdiği eylem zincirine tepki verebilen evlerdir. Bu evlerde kullanılan yazılım tabiki güvenilir olmalıdır.
o Evlerin kötü yanı değişik bir senaryo istendiğinde sisteme statik olarak girilmesi gerekmektedir. Yine bir senaryodan memnun olmuyorsanız bu senaryoyu değiştirmek evdeki yaşayanlar tarafından yapılmak zorundadır. Yazılıma müdahale etme araştırma evlerindeki mühendisler tarafından yapılması çok kolay olabilir ama gerçek hayatta yaşlı birinsanın b değişiklikleri yapması çok çok zor olacaktır.
o Koltuka yatınca ısıkların sönmesi gibi.

Zeki Evler

Zeki evler programlanabilir evler ile benzerlik östermektedir. Fakat programlanabilir evlere göre dha gelişmişlerdir. Programlanabilir evlerde senaryo girişi yapılmaktayken zeki evlerde senaryo girişi yapılmaz. Zeki evlerin öğrenme yeteneği vardır.
Bu tip evler kendi kendine inceleyip buna göre kendi kurallarını ve senaryolarını yaratabilen sistemlere sahiptirler. Bunu yapabilmek için de öğrenme yeteneğine sahip yazılımlar gereklidir.
Zeki evler yaşayanların hergünkü hareketlerini izlerler tekrar eden hareketleri pattern leri ortaya cıkarırlar. Pattern belirlendikten sonra o durum için yapılacaklar belirlenir ve bir daha o pattern ile karşılaşıldığında uygun eylemler yapılır
Bu pattern belirleme tekniğinin tabiki kötü yanları vardır. Sonuçta insan hareketlerine göre bir pattern oluşturmaya çalışıldığındaninsanın ruh halinin karmaşıklığı her zaman aynı davranmayacağını göz ardı etmişmolmaktayız. İnsan beyni değşik durumlarda değişik tepkiler vermektedir. Hava 10 derecenin altına düştüğünde kaloriferlerin yanması patterni insanın soğuk havada oturmak istemesi durumda da çalışacaktır. Yani insanoğlunun karmaşık yapısının modellenmesi bu karmaşık yapıya dayanarak pattern belirlenmesi çok güvenilir olmayacaktır.Zeki evler “kaza algılama” gibi bir sisteme de sahiptir. Buna göre aralıksız olarak izlemekte olan ev farklı bir algılama oldugunda ev bu durumun anormal oldugunu anlayacaktır ve buna göre tepki verecektir.
o Hırsızlık
o Yangın
Zeki evlerin gerçekleştirilmesinde yazılımsal açıdan bazı zorluklar vardır. Öncelikle yazılm sisteminin cok iyi bir altyapısı olmalıdır çünkü bu sistem hiçbir zaman durmayacak devamlı girdiye sahip olacak bir yazılımdır. Bunun dışında ev her zaman sensorler yardımıyla olanları izlemelidir ki sensorlerin her zaman çalışır durumda olduğundan emin olunmalıdır. Sistem bu sensorler yardımıyla bilgi toplarken toplanan bu çiğ verinin çok iyi bir şekilde incelenmesi analiz edilmesi gerekmektedir. Bu oluşturulan doğru bilgiye dayanarak karmaşık algritmalar kullanılarak doğru pattern ler cıkarmalıdır. Yukarıda sayılan tüm bu yazılımsal işlemlein yapılması için güçlü bilgisayarlar gereklidir ki bu da beraberinde maliyet artışını getirecektir.

Yorumlar

ARCH BOX

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emlak Sektörünü Yakın Gelecekte Neler Bekliyor?

Yakın gelecekte sektörleri değiştirebilecek teknolojiler üzerine yazdığımız yazılara, emlak sektörü ile devam ediyoruz. Bu teknolojilerin  turizm  ve  sağlık  sektöründe olduğu gibi emlak sektöründe de büyük değişiklikler getirme potansiyeli mevcut. Portfoyü Gezmek Kolaylaşacak Düşünün belli bir süre boyunca il dışında yaşayacaksınız ve bunun için ev arayışı içerisindesiniz. Sürekli oraya gidip, ev bakamayacağınıza göre; sanal gerçeklik birimleri sayesinde, evi görmeden içindeymiş gibi hissedebileceksiniz. Tek yapmanız gereken evin sanal gerçeklik uygulamasını indirmek ve ardından sanal gerçeklik birimi üzerinden izlemek. Sanal gerçeklik birimine şimdiden o kadar para verilir mi demeden,  Google Cardboard ‘u hatırlatmak isterim. Aynı şekilde inşaat firmaları kullanacakları artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileriyle, satış aşamasında olan evin krokilerini tabletlerden aktarabilecek. Ülkemizde bu alanda çalışma gösteren firmalardan olan  Pandora , inşaat firmalarına destek

Orly Uçak Hangarı , Fransa

  Mühendis : Eugene Freyssinet Yapım yılı : 1916-1923  1923 yılında tamamlanan 85m açıklıkta , 300 m uzunlukta ve 56 m yükseklikteki bu betonarme yapı ,ilk bakıldığında uzun tonoz kabuk gibi algılanmasına rağmen strüktürel yönden bir kısa tonoz kabuktur.Alttaki şekilde görüldüğü gibi 2 kaburga arası mesnet mesafesi olarak düşünülmelidir.Bu kısa tonoz kabuk , zincir eğrisi biçiminde olup kısa aralıklarda katlanmış yüzeylerle pekiştirilmelidir.Başka bir deyişle, yapımı zor ve pahalı olan takviye kaburgaları yerine silindir yüzeyi ile katlanmış yüzeylerin kombinasyonuna gidilerek biçimden ötürü kazanılan sistem rijitliği artırılmıştır. Tonoz kabuk, kenarlarından temele ankastre bağlandığından kenarların açılmasını önleyecek ek önlemlere (örneğin gergi elemanlarına) gerek kalmamıştır.Kabuk sistemin tümü ,kayar bir kalıp yardımıyla yerinde dökülmüştür.Hem yapım yöntemi, hem de geçtiği açıklık ve ulaştığı serbest yükseklikte döneminin önemli yapıları arasında yer almıştır.  Kaynak:Prof. Dr.

ÇTS-2 Yapı Mühendisliği ve Statiği Notları

  Yapı Mühendisliği Yapı : Kendi ağırlığından , üzerine etkiyen dış yüklerden ve kullanımından ortaya çıkan yükleri taşıyan ve zemine aktaran bir araçtır. Rijitlik : Yapıda yüklerden meydana gelen yer değiştirmelerin sınırlı tutulmasıdır. Stabilite : Yapıdaki yer değiştirmeleri ve şekil değiştirmeleri sınırlamak suretiyle yapının yıkılmasına direnmesidir. Yükler : Yapı ağırlığı , rüzgar ve deprem etkileri ile ısı değişmeleri , farklı temel oturmaları , sünme , büzülme vb. sonucu oluşan şekil değişmesi gibi çeşitli fiziksel etkilerdir. Yükler için 1.sınıflandırma : Yerçekimi + Çevresel ve diğer çeşit yükler Yükler için 2. sınıflandırma : Statik yükler + Dinamik yükler Yükler için 3. sınıflandırma : Yayılı yük + Tekil yük Kuvvet çifti ve Moment : Bir cismin dönmesi , bir otomobil direksiyon simidinin dönmesi üzerinde de gösterilebilir.Cismi sola ya da sağa döndürmek için birbirinden a uzaklıkta olan kollar aracılığı ile cisme eşit ama ters yönlerde iki p kuvveti uygulanmaktadır.Bu şek