Bilim adamları, önümüzdeki on yıldan sonra, Dünya'nın "mini buzul çağı"na girebileceğine dair uyarıda bulundular. Güneş'in manyetik enerjisinin matematiksel modellemesine göre, sıcaklıklar 2021'de düşmeye başlayacak.
Söylediklerine göre bu, daha önce 1646 ile 1715 arasındaki yıllarda mini buzul çağı olarak bilinen, hatta Londra'daki Thames Nehri'nin donmasına yol açan, "Maunder Minimum" olarak adlandırılan bir fenomenin gerçekleşmesine neden olacak. Araştırma, 2020 ile 2030 yılları arasında, Güneş döngülerinin birbirilerini etkisiz hale getireceklerini belirtiyor.
Güneş'te 11 yıldır devam eden düzensizlikler üzerinde son derece kesin tahminler geliştiriyor. Bu model Güneş'in iki katmanındaki dinamo efektlerinden yararlanıyor. Katmanlardan bir tanesi yüzeye yakın, diğeri ise ısı-yayım bölgesinde, derinde bulunuyor. Northumbria Üniversitesinden Matematik Profesörü Valentina Zharkova'nın öncülüğündeki araştırmacılar, Güneş'in ürettiği manyetik dalgaları öngören bir önceki araştırmayı geliştirdiler. Ancak Zharkova, modelin kısmen küresel ısınma yüzünden, mini buzul çağına bir kanıt olarak kullanılamayacağı konusunda uyarıda bulundu. Zharkova Sky News kanalına şöyle konuştu: "Umarım bu mini buzul çağı etkisi küresel ısınmaya üstün gelir ve böylece insanoğluna ve Dünya'ya çevre kirliliğini çözümlemek için 30 yıl süre kazandırır." Model, bir çift dalganın 25. Döngü boyunca, gittikçe birbirini dengeleyeceğini ve 2022 yılında zirve yapacağını öngörüyor. 2030 ile 2040 arasındaki on yılı kapsayan 26. Döngü boyunca ise, iki dalga birbirine tamamen uyumsuz hale gelecek ve bu da Güneş'in aktivitesinin belirgin bir şekilde azalmasına neden olacak. Model üzerinden yapılan tahminler gösteriyor ki, Güneş'in etkisi 2030'lu yıllarda %60 oranında düşecek. Ortaya çıkan sonuçlara göre, koşullar en son 1645'te başlayan "mini buzul çağı" sırasındaki hale gelecek. Dr. Zharkova, 2015 yılında bu olayla ilgili yapılan önceki araştırmaları yayınladı. Zharkova'nın bu yıl Astronomi ve Jeofizik dergisinde yayınladığı yeni makale, önceki bulguları kuvvetlendirdi. Söylediklerine göre bu, daha önce 1646 ile 1715 arasındaki yıllarda mini buzul çağı olarak bilinen, hatta Londra'daki Thames Nehri'nin donmasına yol açan, "Maunder Minimum" olarak adlandırılan bir fenomenin gerçekleşmesine neden olacak. Bir bilim adamının, Güneş'in faaliyetlerinin, yaklaşık 10-12 yıl boyunca süren bir döngü üzerinde değiştiğini tespit etmesinden bu yana 172 yıl geçti. Ancak her döngü diğerinden az da olsa farklıdır. Ve bugüne kadar hiçbir olayın modellemesi, dalgalanmaları tam olarak açıklamaya yetmemiştir. Dr Zharkova 2015 yılında şöyle demiştir: "26. Döngüde iki dalga birbirini tam olarak yansıtır ve aynı anda zirveye ulaşır, ancak Güneş'in yarımkürelerinde ise tam tersi halindedirler. Dalgaların karşılıklı etkileşimleri ya parçalayıcı olacaktır ya da birbirilerini nötrleştireceklerdir. Biz bu durumun 'Maunder Minimum' döneminin özelliklerine yol açacağını öngörüyoruz." Ekip, 1976-2008 arasındaki periyotta gerçekleşen üç Güneş döngüsünün manyetik alan değerini incelediler. Bununla beraber tahminlerini, Güneş'in etkilerinin bir diğer güçlü işareti olan, ortalama Güneş lekesi sayılarıyla kıyasladılar. Ve bütün tahminleri ve gözlemleri birbirileriyle neredeyse tamamen eşleşti. Güncelleme: 07/01/2018 Kaynak: Phoebe Weston, "Plummeting temperatures cause mini ice age", dailymail.co.uk, çev. Gülnihal İnci, yaklasansaat.com, 27/12/2017
|
Yorumlar
Yorum Gönder