Pek çok grubun kentte çok zor olan şeyi, yani teker teker çok sayıda, ayrılmıiş ve farklılaştırılmış insanı kendisine çekmeyi amaçlamasından ve bireyin ilgi alanlarının ve yeteneklerinin örgütlerce ortak bir amaca ulaşmak için desteklenmesinden, kentte toplumsal denetimin genel olarak, biçimsel bir biçimde örgütlenmiş gruplar aracılığıyla uygulandığı sonucu çıkarılabilir.
Kentteki büyük insan yığınları, iletşim araçlarının denetimini ellerinde tutarak sahne arkasında görünmez bir biçimde ya da çok uzakta çalışan insanların yönlendirdiği simgelerin ve basmakalıp sözlerin etkisi altındadır.
Ekonomik, siyasal ya da kültürel alanda kendi kendini yönetimin, bu koşullar altında yalnızca mecazi anlamda kullanıldığı ya da en iyi olasılıkla, baskı gruplartının istikrarlı olmayan dengesine bağlı olduğu söylenebilir.Var olduğu biçimiyle akrabalık bağları güçlü olmadığı için yapay akrabalıklar yaratılır.Toplumsal dayanışma bölgesel temelden uzaklaştığından yapay ilgi birimlerine yönelinir.
Bu arada, bir topluluk olarak kent, belirli bir merkezi ve belirli olmayan artbölgesi olan bir bölge temelinde etkili olan zayıf, bölünmüş ilişkiler dizisine ve şimdki yerinin çok ötesinde, dünya çapında bir iş bölümüne dönüşür.
Birbiriyle karşılıklı etkileşim halindeki insanların sayısı ne kadar fazla olursa iletişimin düzeyi o kadar düşer ve en alt temel düzeyde yani ortak varsayılan ya da herkesi ilgilendiren şeylerin temelinde iletişimi sürdürme eğilimi de o kadar fazla olur.
Modern uygarlıkla birlikte iletişim dizgesindeki, üretimdeki ve dağıtım teknolojisindeki ilerlemeleri, bir yaşam biçimi olarak kentlileşmenin gelecekteki gelişimine yön vericek belirtiler olarak görmeliyiz...
Devamı için
Kaynak:20.YÜZYIL KENTİ -Derleme ve Çeviiri-Louis Wirth s104-İMGE